07.03.14

Вчені розробили новий магнітний матеріал

Вчені розробили новий магнітний матеріал, який може повністю перетворити технології магнітних дисків та енергетику. Матеріал, який поки навіть не має назви, має здатність сильно змінювати свої магнітні властивості під впливом навіть невеликих змін температури.
 Основою матеріалу стали тонкоплівкові нікель і оксид ванадію. Останній, як показали автори раніше, при невеликій зміні температури змінює властивості провідності. При низькій температурі він є ізолятором, а вище деякого порога проявляє властивості металу. А в проміжку між цими температурами перетворюється в цю незвичайну речовину.

«Ми можемо контролювати магнітні властивості цього сплаву, піддаючи його легкому нагріванню в дуже вузькому діапазоні температур, не вдаючись до впливу магнітного поля. І в принципі того ж можна домогтися, підводячи до сплаву електричний заряд», - заявив один із авторів роботи, професор Каліфорнійського університету професор Айван Шуллер .
 Хоча поки ще занадто рано говорити про його практичне застосування, професор Шуллер вважає, що найбільш очевидною областю є комп'ютерна пам'ять. Інша можлива сфера застосування – передача енергії. Науковець пророкує створення нового типу трансформатора, який здатний справлятися з раптовими скачками напруги, що відбуваються під час грози або перевантаженні мереж. Він вказує при цьому, що відкриття подібного типу часто призводять до появи зовсім несподіваних технологій.
«Я не стверджую, що новий матеріал вирішить проблему світової енергетичної кризи, проте не сумніваюся, що він сильно просуне нас у цьому напрямку», - додав Шулллер.

1 коментар:

1 сказав...
Автор видалив цей коментар.