22.10.15

На Марсі є вода?!

Космічний апарат Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) дозволив науковцям виявити переконливі докази того, що рідка вода, хоча й з перервами, але тече на теперішньому Марсі. 
На спектрограммах дослідники виявили лінії гідратованих мінералів на схилах Червоної планети, де видно таємничі смуги (на світлині). Ці темнуваті смуги то виникають, то зникають протягом тривалого часу. Вони з’являються в теплу пору року, коли температура стає вищою, ніж мінус 23 градуси за Цельсієм, і, темніючи, стікають по крутих схилах, а потім зникають з настанням холодів.
  На фото: Темні, вузькі смуги на схилах марсіанських кратерів, такі як ці  на схилах кратера Гейл, утворюються сезонними потоками води на теперішньому Марсі. Довжина смуг приблизно дорівнює довжині футбольного поля (100 м). Фото з сайту www.sciencedaily.com.

Люйендра Ойха (Lujendra Ojha) з Технологічного інституту Джорджії (Georgia Tech) в Атланті, провідний автор публікації, оприлюдненої 28 вересня 2015 р. в Nature Geoscience вважає: «виявлення гідратованих солей на схилах кратерів означає, що вода відіграє важливу роль у формуванні цих смуг». «Коли більшість людей говорять про воду на Марсі, вони зазвичай говорять про воду, яка була колись давно на Марсі, або про водяний лід», — каже Ойха. Тепер ми знаємо, що ця історія ширша, адже маємо перше спектральне підтвердження наших гіпотез про наявність рідкої води у похилих марсіанських пластах, зазначає науковець.

Немає коментарів: