29.09.15

Таємниця Церери

Вперше білу пляму на поверхні Церери виявив телескоп «Габбл», перші знімки з нею з'явилися у 2003 та 2004 роках.
У червні 2015 року космічний апарат Dawn зробив нові надчіткі знімки загадкових білих плям на Церері. Виявилось, що дивні утворення ще й яскраво світяться. Область з плямами знаходиться у кратері, який близько 90 км у діаметрі. Вони складаються з безлічі окремих яскравих цяток різного розміру і мають центральне скупчення.
Вчені досі не знайшли ніяких очевидних пояснень цьому загадковому явищу.
Нові зображення дають змогу краще роздивитися поверхню. Вчені з'ясували, що стінки кратера висотою два км і мають круглі схили. Вони є набагато складнішими для сходження порівняно з Альпами.
Дивно, що хоча зображення показує деталі всередині кратера Оккатор, воно не допомагає знайти розгадку. Ще один ключ до неї – слабкий серпанок над яскравими плямами в кратері.
Апарат і далі буде продовжувати наближатися до планети і сканувати її кількома новими методами. Є надія, що вдасться визначити хімічний склад кратера плями і нарешті розкрити природу плям.
Через декілька років на апараті закінчиться паливо і він продовжуватиме обертатися навколо Церери, ставши її штучним супутником і пам’ятником буде досліджень людства.

Немає коментарів: