02.12.15

Фіолетові ГМО-помідори: лікують і не псуються



 Американські дослідники стверджують, що генетично модифіковані сорти помідорів не тільки відрізняються більш вишуканим смаком і тривалим терміном зберігання, але і більш корисні для нашого здоров'я. Справа в тому, що при селекції генетично-модифікованих організмів можна досягти більш високого рівня корисних сполук. 
У новому дослідженні фахівці з Центру Джона Іннеса вивчили помідори, збагачені антоціаном - це природний пігмент-антиоксидант, який надає овочам і фруктам синій колір. За рахунок високого вмісту антоціанів ці помідори мали неприродний фіолетовий колір. Незважаючи на відлякуючий відтінок, строк зберігання таких помідорів перевищує як мінімум в два рази інші сорти, включаючи ГМО. Фіолетові помідори були також менш сприйнятливі до одного з найбільш згубних захворювань, відомоме як «сіра гниль».
Фіолетові помідори вже раніше показали протираковий ефект в дослідженнях на мишах. У поточному дослідженні антоціани показали іншу властивість - сповільнювати процес дозрівання, що в підсумку призводить до гниття. "Зростання втрат урожаю із-за хвороб та гниття є найсерйознішою проблемою для виробників і супермаркетів, так що збільшення терміну зберігання має величезне значення для них", - пояснили автори роботи. На сьогодні одним з найпоширеніших способів продовжити термін придатності помідорів є такий трюк: помідори збирають ще зеленими, а потім штучно стимулюють етиленом їх дозрівання. Це дає необхідний червоний колір, але призводить до втрати аромату.


Немає коментарів: