25.11.15

Інноваційний матеріал

   Незабаром екран смартфона, так само як і крила літака, зможуть самі відновлюватися після ушкоджень завдяки винайденому інноваційному матеріалу.
    Усе почалося з вивчення проблеми мікротріщин на крилах літака. У результаті британські хіміки створили з'єднання, що складається з крихітних порожнистих мікросфер вуглецевого волокна. При найменшому пошкодженні виділяється рідина, яка просочується в тріщини. Потім вона вступає в контакт із каталізатором, який викликає швидку хімічну реакцію і рідина твердне.


     Експеримент показав, що поверхня стає такою ж твердою, як і до ушкодження. Але на повне «одужання» предмета потрібно від декількох годин до декількох днів. Процес відбувається швидше при високих температурах.
    Ми взяли ідею з людського тіла, - пояснює провідний дослідник професор Дункан Уоссо. - Спочатку у нас рана кровоточить, потім покривається скоринкою і заживає. Ми додали точно таку ж функцію в синтетичний матеріал, щоб він сам себе зціляв».
    Учені працювали над технологією протягом трьох років і в найближчому майбутньому збираються випустити подібний матеріал у продаж.     Вперше стака технологія була винайдена у 2001 році американськими вченими, які створили пластик, що сам відновлювався. Потім був створений бетон, що самостійно латає невеликі дірки на дорогах. Нинішнє відкриття направлено більше на матеріал для крил літака.

Немає коментарів: